Σπάνια μπορείς να βρεις τους ανθρώπους ενός τόπου να συμφωνούν απόλυτα σε κάτι. Κι όμως, στις μέρες μας, όλοι συμφωνούμε σε αυτό: δεν είναι εποχή για σπατάλες! Κι ενώ είναι αρκετά δύσκολο να περικόψουμε από άλλες πτυχές της προσωπικής μας καθημερινότητας, όπως το φαγητό και οι μετακινήσεις, υπάρχει ένας τομέας που απορροφά μεγάλο τμήμα του οικιακού μας προϋπολογισμού και στον οποίο μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τα έξοδα.

Ο τομέας αυτός είναι φυσικά η κατανάλωση ρεύματος. Χιλιάδες νοικοκυριά πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, παρότι μπορούν να τους μειώσουν σε ποσοστό έως 40%! Μήπως είστε κι εσείς ανάμεσά τους;

Δείτε ορισμένες έξυπνες συμβουλές φωτισμού που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα!

 

Επιλέξτε σοφά τις λάμπες που χρησιμοποιείτε

 

 

 

Οι λάμπες νέας τεχνολογίας είναι σχεδιασμένες να καταναλώνουν τουλάχιστον 25% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές. Παράλληλα, οι λάμπες τύπου CFL και οι πασίγνωστες LED είναι σε θέση να μειώσουν την κατανάλωση έως και 75%, προσφέροντας εξίσου καλή ποιότητα φωτισμού. Ας εξετάσουμε λίγο καλύτερα τις διαφορές τους για να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο οικονομικές.

Οι κλασικές λάμπες πυράκτωσης – των οποίων η παραγωγή είναι πλέον παράνομη και έχει διακοπεί – απορροφούσαν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, το 90% της οποίας ήταν θερμότητα, παρά φως. Αντίθετα, οι λάμπες νέας γενιάς παράγουν φως δίχως να εκλύουν τόσο μεγάλα ποσά θερμότητας, καθώς δεν απαιτούν πυράκτωση για να λειτουργήσουν.

Ποιες είναι οι επιλογές σας;

Ας δούμε τις πλέον συνηθισμένες καθώς και πιο συμφέρουσες επιλογές σας σε οικιακές λάμπες:

  • Λάμπες Αλογόνου

Οι λάμπες αλογόνου είναι εξοπλισμένες με μια εσωτερική κάψουλα που κατακρατά αέριο γύρω από το νήμα πυράκτωσης της λάμπας, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά της. Ενώ παλιότερα θεωρούταν από τις πλέον οικονομικές λύσεις, σήμερα έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ και μόλις και μετά βίας δεν θεωρούνται ενεργοβόρες.

  • Λάμπες φθορίου (CFL)

 

 

Οι λάμπες φθορίου βασικά είναι συμπτυγμένες εκδοχές των μακρύτερων λαμπών αυτού του είδους που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως φώτα οροφής σε επιχειρήσεις. Χρειάζονται λιγότερο ρεύμα για να λειτουργήσουν, και γενικά υπολογίζεται πως έχουν αποσβέσει το κόστος αγοράς τους στους πρώτους εννέα μήνες χρήσης τους.

Σημειώστε, ωστόσο, πως οι λάμπες φθορίου περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδραργύρου, και για αυτό πρέπει πάντοτε να ανακυκλώνονται και να μην πετιούνται στα συμβατικά απορρίμματα.

  • Λάμπες Διόδων Εκπομπής Φωτός, γνωστές και ως (LED)

Οι λάμπες LED έφεραν πραγματική επανάσταση στο χώρο των φωτιστικών συστημάτων. Λανσάροντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία, μετατρέπουν τον ηλεκτρισμό σε φως απαιτώντας μόλις το 20% – 25% της ενέργειας που κατανάλωναν οι λάμπες πυρακτώσεως, ενώ έχουν ως και 25 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το καλύτερο με τις λάμπες LED είναι πως το φως που παράγουν είναι εξίσου ισχυρό, ή και ισχυρότερο από λάμπες αντίστοιχης ισχύος παλαιότερης τεχνολογίας. Έρχονται πλέον σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ενώ ορισμένες έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης για να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το ανθρώπινο μάτι. Για εξωτερικούς χώρους, μπορείτε πλέον να προμηθευτείτε λάμπες LED που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

Είναι αλήθεια πως η τιμή αγοράς τους είναι μεγαλύτερη από τις παλαιότερες, αλλά η διαφορά είναι αμελητέα αν αναλογιστείτε πως το πρώτο μόνο μήνα κατά τον οποίο θα τις χρησιμοποιήσετε θα την έχετε ήδη εξοικονομήσει.  

 

Άλλες έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης

 

 

Εκτός από την αντικατάσταση των λαμπών σας με ενεργειακές, μπορείτε να τοποθετήσετε χρονοδιακόπτες και συστήματα ενεργοποίησηςτων εξωτερικών φωτιστικών συστημάτων με φωτοκύτταρο, ώστε να αποφεύγετε την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα Dimmers αποτελούν επίσης εξαιρετική λύση, καθώς σας δίνουν τη δυνατότητα να αυξομειώνετε κάθε φορά την ένταση του φωτός στο επιθυμητό, και άρα να εξοικονομείτε άφθονες κιλοβατώρες ρεύματος.

Θέλετε να δείτε το λογαριασμό του ρεύματος να πέφτει… κατακόρυφα; Μπείτε στην ιστοσελίδα της Dimco και βρείτε ενεργειακές φωτιστικές λύσεις κάθε είδους σε εξαιρετικές προσφορές!