Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου είναι γνωστή στους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Νέες μελέτες και έρευνες, ωστόσο, έρχονται να διευρύνουν την κατανόησή μας γύρω από τη σημασία του φωτισμού και τη σχέση του με την ανθρώπινη εγκεφαλική λειτουργία.

Για παράδειγμα, τα πορίσματα μιας νέας έρευνας κατέδειξαν πως η παραμονή σε συνθήκες κακού φωτισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη λειτουργία αλλά και τη δομή του εγκεφάλου, επιδρώντας παράλληλα αρνητικά στη μνήμη και την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου.

Τη μελέτη διενήργησε μια ομάδα νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία και δημοσίευσε τα συμπεράσματά τους σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Η Σημασία της Έντασης του Φωτισμού

 

Μελετώντας τους εγκεφάλους ενός ημερόβιου είδους αρουραίων, υπό συνθήκες καλού και κακού φωτισμού για εκτεταμένο χρονικό διάστημα (συγκεκριμένα, τεσσάρων εβδομάδων), η ομάδα των ερευνητών είχε στη συνέχεια τη δυνατότητα να συγκρίνει τη λειτουργία και τη δομή τους.

Τα δεδομένα τους αποκάλυψαν πως όσοι αρουραίοι είχαν εκτεθεί σε συνθήκες κακού φωτισμού, απώλεσαν περίπου 30% της λειτουργικότητας του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης εγκεφαλικής τους απόδοσης, αδυνατούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε διάφορες δοκιμασίες χωρικής μνήμης στις οποίες υποβάλλονταν – και τις οποίες είχαν στο παρελθόν περάσει με επιτυχία.

Στον αντίποδα, οι αρουραίοι που είχαν εκτεθεί συστηματικά σε συνθήκες καλού φωτισμού απέδωσαν εξαιρετικά στις ίδιες ακριβώς δοκιμασίες.

Προς ενίσχυση των αποτελεσμάτων τους, η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε, μετά από έναν περίπου μήνα, να υποβάλλει τους αρουραίους της πρώτης ομάδας σε συνθήκες καλού φωτισμού αυτή τη φορά: το αποτέλεσμα τους εξέπληξε ευχάριστα! Οι επιδόσεις τους ήταν πολύ καλύτερες – ή, για μεγαλύτερη ακρίβεια, εξίσου καλές με τις αρχικές, πριν την έναρξη των πειραμάτων με τις συνθήκες φωτισμού.

Η Σημασία των Πορισμάτων της Έρευνας

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει εξαιρετική σημασία για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά αποδεικνύεται πως οι μεταβολές στις συνθήκες φωτισμού σε κλειστούς χώρους για ημερόβια όντα (όπως και ο άνθρωπος) επηρεάζουν σημαντικά τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αιτία, μεταξύ άλλων, είναι τα μειωμένα επίπεδα του πεπτιδίου BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor), που συμβάλλει κομβικά στη διατήρηση των συνάψεων του ιππόκαμπου σε καλή κατάσταση, καθώς και ο επίσης μειωμένος αριθμός δενδριτικών ακάνθων – των σημείων δηλαδή επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.

Τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται άμεση με την αντιληπτική ικανότητα, τη μνήμη και τη μάθηση, οδηγώντας σε δραστική επιδείνωση των γνωστικών επιδόσεων του εγκεφάλου.

Παρότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι οι συνθήκες φωτισμού επηρέαζαν άμεσα τον ιππόκαμπο, η συνολικά αρνητική επίδραση ήταν αρκετά σαφής. Προφανώς, ο ελλιπής φωτισμός επηρεάζει αρνητικά άλλες περιοχές του εγκεφάλου, κι αυτές, με τη σειρά τους, μειώνουν την αποδοτικότητα του ιππόκαμπου.

Προστατέψτε τον Εγκέφαλό σας – Οξύνετε τις Διανοητικές σας Λειτουργίες

Ο καλός φωτισμός δεν προστατεύει μόνο την υγεία του εγκεφάλου, αλλά συμβάλλει στο να είμαστε πιο δημιουργικοί, να έχουμε καλύτερη μνήμη και να μαθαίνουμε νέες δεξιότητες ταχύτερα. Εγκαθιστώντας, λοιπόν, στο σπίτι και το γραφείο σας επαρκείς εστίες φωτισμού, όχι μόνο θωρακίζετε τον εγκέφαλό σας, αλλά και θέτετε τις βάσεις για μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία σας, καθώς και καλύτερες σχολικές επιδόσεις για τα παιδιά σας.

Οι πολύπειροι ειδικοί στον τομέα του φωτισμού της DIMCO μπορούν να σταθμίσουν τις φωτιστικές σας ανάγκες και να σας βοηθήσουν να διακρίνετε πόσες και ποιες εστίες φωτισμού είναι οι κατάλληλες αλλά και επαρκείς για τον δικό σας χώρο. Επισκεφτείτε τώρα ένα από τα Showrooms της DIMCO και μάθετε περισσότερα ή δείτε ολοκληρωμένη την γκάμα προϊόντων της online.