Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι ντύνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε κάθε είδους περίσταση; Σε παρέες, γιορτές, καθημερινά γεύματα κτλ.; Δεν θα σας άφηνε μια μάλλον κακή εντύπωση;

Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι μας. Κι εφόσον δεν είναι πρακτικό και εύκολο να βάφουμε ή να αλλάζουμε τα έπιπλα κάθε φορά που μια διαφορετική περίσταση πρόκειται να οργανωθεί εκεί, μπορούμε να αξιοποιούμε το φωτισμό του σπιτιού μας για να το «ντύνουμε» ανάλογα με τις συνθήκες και να του προσδίδουμε τον αέρα και την αίσθηση που κάθε φορά αρμόζει στο γεγονός που θα λάβει χώρα εκεί. Έτσι θα διασφαλίζουμε πως καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πράγματι μοναδική.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Εξετάστε, παρακάτω, μερικούς απλούς και πρακτικούς τρόπους.


1. Τοποθετήστε
Dimmers στα Φωτιστικά του Καθιστικού

Το καθιστικό είναι δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων. Γι’ αυτό, φροντίστε να εγκαταστήσετε dimmers στα φωτιστικά – τουλάχιστον σε αυτά της οροφής. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε σε θέση να αυξομειώνετε εύκολα την ένταση του φωτισμού προσαρμόζοντας την ατμόσφαιρα στην περίσταση. Παραδείγματος χάρη, η παρακολούθηση μιας ταινίας απαιτεί χαμηλό (προσοχή, όχι μηδενικό) φωτισμό, ενώ μια παρέα για επιτραπέζιο παιχνίδι μάλλον χρειάζεται τα φώτα στο φουλ. 


2. Ρομαντισμός δεν Σημαίνει Θεοσκόταδο

Αν έχετε σχεδιάσει μια ρομαντική βραδιά στο σπίτι, αξιοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα λεγόμενα φωτιστικά ανάδειξης (accent lighting), φωτίζοντας κυρίως τα σημεία του χώρου που αποπνέουν ρομαντισμό, όπως ένα τζάκι, το τραπέζι του δείπνου, τον καναπέ κτλ. Προς Θεού, δεν χρειάζεται να επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι! Δεν θα είναι και πολύ ρομαντικό να χτυπήσει ο προσκεκλημένος σας το κεφάλι του σε κάποιον τοίχο, έτσι δεν είναι;


3. Βραδινά Γεύματα & Πάρτι

Σε τέτοιες περιπτώσεις, φωτίστε το τραπέζι ή τον μπουφέ, ενώ αντίθετα διατηρήστε το χώρο που συνήθως καθόμαστε αφού φάμε – ή, στην περίπτωση του μπουφέ, που στεκόμαστε ή καθόμαστε να φάμε – σε ένα πιο χαμηλό, ξεκούραστο στο μάτι φωτισμό.  

Τέτοιου είδους περιστάσεις είναι ό,τι πρέπει για να αναδείξετε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού που αποτελούν το καμάρι, σαν να λέγαμε, ή το στολίδι του σπιτιού. Στρέψτε φώτα κατεύθυνσης, όπως συστήματα κρυφού φωτισμού, σε περίτεχνους πίνακες, βιτρίνες με μπιμπελό ή διακοσμητικά κρύσταλλα, ή αντίκες. Αν δεν τονίστε τα στολίδια του σπιτιού όταν προσκαλείτε κόσμο, πότε θα το κάνετε;


4. Αξιοποιήστε την Κουζίνα σας!

Παλιότερα, οι κουζίνες δεν αποτελούσαν χώρους που απέπνεαν κάποια ιδιαίτερη γοητεία, για αυτό και ήταν, ως χώροι, αποκλεισμένοι από το καθιστικό και άλλα δωμάτια όπου κυκλοφορούσαν επισκέπτες.

Στη σύγχρονη διακόσμηση, όμως, η κουζίνα μπορεί να είναι ένα εξίσου γοητευτικό και ελκυστικό τμήμα του σπιτιού. Συχνά, μάλιστα, βρίσκεται σε κοινή θέα από το σαλόνι ή το καθιστικό, επιτρέποντας στη νοικοκυρά – ή τον σεφ της οικογένειας – να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή με τους καλεσμένους ενώ ετοιμάζει το γεύμα. Για να γίνει φυσικά αυτό, η κουζίνα θα πρέπει να διαθέτει εξαιρετικό φωτισμό. Προτιμήστε ένα εργονομικό φωτιστικό οροφής, αρκετά συστήματα κρυφού φωτισμού πάνω από τους πάγκους εργασίας, καθώς και φώτα με dimmers πάνω από τον πάγκο που βλέπει προς το σαλόνι, σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε ένα σύντομο κοκτέιλ ή ποτό εκεί μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για μπουφέ.


5. Παρέα στη Βεράντα

Φροντίστε ο φωτισμός της βεράντας να είναι εξίσου καλός με αυτόν εσωτερικά του σπιτιού. Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να κάνετε μια εργασία, όπως να μελετήσετε, να παίξετε ένα παιχνίδι με φίλους ή την οικογένεια κτλ. και τα φώτα να μην σας διευκολύνουν και τόσο; Πόσο κρίμα θα ήταν να χάσετε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα και μια απολαυστική φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη βραδιά και να κλειστείτε μέσα στο σπίτι απλά και μόνο επειδή ο φωτισμός είναι ανεπαρκής!

Για αυτό, τοποθετήστε ισχυρά φώτα στον εξωτερικό χώρο, και με διακόπτες με ενσωματωμένο dimmer θα έχετε κατάλληλο φωτισμό για κάθε είδους περίσταση στον εξωτερικό σας χώρο.   

Συμπέρασμα;

Το σπίτι σας θέλει κι αυτό την ανανέωσή του ανάλογα με την καθημερινότητά σας. Με ορισμένες έξυπνες λύσεις φωτισμού, θα καταφέρετε να προσδώσετε στην κάθε στιγμή το μοναδικό χαρακτήρα που της αξίζει.

Πού θα τις βρείτε; Πατήστε εδώ και περιηγηθείτε στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα συστημάτων φωτισμού στην Κύπρο!