Η κουζίνα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στην ιστορία της εσωτερικής διακόσμησης: επί δεκαετίες (ή μάλλον, επί αιώνες) ήταν κρυμμένη στα εσώτατα τμήματα του σπιτιού, μακριά από τα βλέμματα των επισκεπτών, παραμελημένη αισθητικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η κουζίνα αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο, ανοιχτό για τους επισκέπτες – ένα πραγματικό στολίδι για το σπίτι. Στη μεταμόρφωσή της αυτή, ο φωτισμός παίζει κομβικό ρόλο. Γιατί;

Διότι βοηθά να μεταμορφωθούν χρηστικά αντικείμενα, όπως ντουλάπια, πάγκοι και συρτάρια, σε διακοσμητικά στοιχεία. Το μυστικό έγκειται στη σωστή του τοποθέτηση και στην επιλογή κατάλληλων φωτιστικών λύσεων

Πού Πρέπει και Πού Μπορεί να Μπει Κρυφός Φωτισμός στην Κουζίνα σας

  • Πάγκος

Ο πάγκος αποτελεί το κέντρο της δραστηριότητας σε μια κουζίνα, αλλά και το πλέον κυρίαρχο στοιχείο της οπτικά – εκεί δηλαδή που θα πέσει κατευθείαν το μάτι ενός επισκέπτη. Συνεπώς, τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους, πρέπει να φωτίζεται. 

  • Νεροχύτης

Ο νεροχύτης είναι καλό να φωτίζεται, για πρακτικούς κυρίως λόγους. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα απαιτηθεί, στα πλαίσια μιας παρέας, μιας συντροφιάς, ή μιας ξαφνικής λιγούρας των παιδιών ή των… μεγάλων, να εργαστείτε στον νεροχύτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρότι δεν συνηθίζεται, ο κρυφός φωτισμός στα ντουλάπια πάνω από τον νεροχύτη είναι απολύτως απαραίτητος.

Αξίζει εδώ μια μικρή επισήμανση. Εννοείται πως, και για τον πάγκο και για τον νεροχύτη, ο καλύτερος φωτισμός είναι κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Αν όντως επιλέξετε αυτή τη λύση, επιλέξτε πολύ προσεκτικά τις εστίες του φωτισμού: δεν είναι ανάγκη να μπουν λάμπες σε όλο το μήκος των ντουλαπιών. Επιλέξτε κεντρικά σημεία και φροντίστε να μη σχηματίζονται αντιαισθητικές σκιές.

  • Σοβατεπί

Στο σοβατεπί των ντουλαπιών της κουζίνας, στο ξύλινο κάλυμμα δηλαδή του κενού μεταξύ του πατώματος και των ντουλαπιών, ο φωτισμός σίγουρα δεν είναι απαραίτητος, αλλά προσδίδει πολύ ιδιαίτερο στιλ και χαρακτήρα στην κουζίνα, ειδικά όταν επιλέγονται λάμπες θερμών χρωματικών τόνων.

Πώς Μπορεί να Φωτιστεί το Κάθε Σημείο;

 

Υπάρχουν διάφορες πρακτικές επιλογές, η καθεμιά με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

  • Λάμπες φθορίου

Μακρόστενες και κυλινδρικές ως συνήθως, οι λάμπες φθορίου τοποθετούνται εύκολα στο κάτω μέρος των ντουλαπιών και φωτίζουν τέλεια και παράλληλα διακριτικά τον πάγκο, χωρίς να διαχέουν υπερβολικό φως στον υπόλοιπο χώρο. Οι λάμπες φθορίου νέας τεχνολογίας είναι πολύ πιο οικονομικές σε σχέση με άλλα είδη λαμπτήρων και παρέχουν φωτισμό εξαιρετικής φωτεινότητας.

  • Ταινία Φωτισμού LED

Άλλη μια λύση που εφαρμόζεται κάτω από τα ντουλάπια αλλά και στο σοβατεπί είναι η ταινία LED, η οποία επικολλάται στην ξύλινη επιφάνεια εύκολα και γρήγορα, δίχως βίδες και ειδικές υποδοχές⋅ ίσως, σε μερικές περιπτώσεις να χρειαστεί κάποιο προφίλ αλουμινίου  για καλύτερη εφαρμογή.

  • Εσωτερικά Σποτ

Τοποθετούνται χωνευτά κάτω από τα ντουλάπια και χαρίζουν πιο επικεντρωμένο φωτισμό σε συγκεκριμένα σημεία του πάγκου και του νεροχύτη. Σημειώστε απλά ότι απαιτούν λίγο περισσότερη προσοχή στην τοποθέτηση, αλλά χαρίζουν απαράμιλλο οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Εξωτερικά Σποτ

Πιο ασυνήθιστη, αλλά εξίσου αισθητικά κομψή επιλογή, ιδιαίτερα σε πιο μοντέρνες κουζίνες, τα εξωτερικά σποτ είναι ιδανικά αν θέλετε να στρέφετε την προσοχή του παρατηρητή σε συγκεκριμένα σημεία της κουζίνας.

Ο κρυφός φωτισμός στα ντουλάπια της κουζίνας μπορεί πραγματικά να τη μεταμορφώσει και να την κάνει όαση κομψότητας στον προσωπικό σας χώρο! Αρκεί να τον διαχειριστείτε προσεκτικά.

Επικοινωνήστε τώρα με τους πολύπειρους ειδικούς φωτισμού της DIMCO και αφήστε τους να σας κατευθύνουν στην επιλογή του ιδανικού φωτισμού για τον προσωπικό σας χώρο!