Είναι αλήθεια ότι ένας όμορφα διακοσμημένος χώρος μπορεί να φτιάξει ή και να αλλάξει εντελώς τη διάθεσή μας, έτσι δεν είναι; Ειδικά σε άτομα με ευαισθησίες, ρομαντική διάθεση και νοσταλγική συμπάθεια για εποχές που έχουν πια παρέλθει, η κομψότητα της vintage διακόσμησης στον προσωπικό τους χώρο μπορεί να του προσδώσει το χαρακτήρα ενός ονειρικού καταφυγίου.

Μπορείτε να εμπνεύσετε ένα μοναδικό στυλ και στο δικό σας σπίτι με μερικές vintage πινελιές – ακόμη κι αν αφορούν αποκλειστικά και μόνο το φωτισμό του χώρου σας!

Παρακάτω ακολουθούν έξι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε έναν ελκυστικό προσωπικό χώρο που θα θυμίζει κάτι από… τα παλιά.   


1. Αναδείξτε τις Ατέλειες

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της vintageδιακόσμησης είναι οι «ατέλειες» των αντικειμένων, ή έστω τα σημάδια που προδίδουν (ή αποδίδουν) τη φθορά του χρόνου. Οι φθορές ενός αντικειμένου φανερώνουν την ηλικία του. Κάθε vintage κομμάτι  κρύβει μια ιστορία που, αντί να το ασχημαίνει, το κάνει στην πραγματικότητα ακόμη πιο πολύτιμο.

Επομένως, για να δημιουργήσετε ένα πειστικό αποτέλεσμα που θα θυμίζει παλιότερες εποχές, μη φοβηθείτε να στρέψετε τα φωτιστικά σας σε vintage αντικείμενα αναδεικνύοντας τις ατέλειές τους. 


2. Προτιμήστε Λάμπες «Πυράκτωσης» ή
LED

Οι λάμπες πυράκτωσης παραπέμπουν στο παρελθόν καθώς ανήκουν στα πρώτα είδη λαμπτήρα που χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, δεν είναι οικονομικές, ούτε και φιλικές προς το περιβάλλον. Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα vintagedécor στο φωτισμό σας και παράλληλα να αποφύγετε τα μειονεκτήματα που έχουν οι κλασικές λάμπες πυράκτωσης, χρησιμοποιήστε λάμπες LED με λιγότερα watt, οι οποίες αναδίδουν φως παρόμοιας αύρας. Οι συγκεκριμένες λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι πολύ οικονομικές και, το κυριότερο, αποδίδουν στο χώρο σας το vintagestyle που επιθυμείτε.


3. Δημιουργήστε μια πιο Ζεστή Ατμόσφαιρα  

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να βρείτε τον τύπο φωτισμού που σας βολεύει σε ένα συγκεκριμένο εύρος χρώματος και έντασης. Το εύρος αυτό συνήθως κυμαίνεται από κοκκινωπό κίτρινο (που γενικά περιγράφεται ως ζεστό) σε πιο κυανωπό ή λευκό, που μοιάζει περισσότερο με το φως της ημέρας και περιγράφεται ως ψυχρό φως.

Όπως προφανώς γνωρίζετε από προσωπική πείρα, τα δύο αυτά βασικά είδη φωτός έχουν εντελώς διαφορετική επίδραση σε ένα δωμάτιο, και αποπνέουν μια ολότελα ξεχωριστή αίσθηση. Γενικά μιλώντας, το ψυχρό φως αρμόζει καλύτερα σε πιο μοντέρνες διακοσμήσεις, ενώ το ζεστό, θερμό φως αποδίδει καλύτερα τη νοσταλγία του παρελθόντος.

Αν, λοιπόν, σας αρέσει το vintage, ίσως θα πρέπει να προτιμήσετε ένα πιο θερμό εύρος φωτός για το δωμάτιό σας.


4. Αφήστε τη Δημιουργικότητά σας Αχαλίνωτη

Αυτό είναι ένα από τα πιο μαγικά χαρακτηριστικά της vintage διακόσμησης: αφήνει τη δημιουργικότητά σας να ξεπεράσει κάθε όριο. Αντικείμενα που σε άλλα περιβάλλοντα και πλαίσια θα θεωρούνταν κατεστραμμένα ή και για πέταμα, σε ένα vintage décor μπορούν πραγματικά να κλέψουν τις εντυπώσεις.

Ένα παλιό μεταλλικό παιχνίδι, ένα ρολόι τοίχου, ένα ξύλινο γραμματοκιβώτιο βγαλμένο από τα παλιά, ή ένας καλόγερος – όλα μπορούν, με λίγη σκέψη  και μεράκι, να ενταχθούν στη διακόσμηση του χώρου.

Αν νιώθετε πως σας λείπει η φαντασία, μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει άπειρες αντίστοιχες ιδέες!


5. Προσοχή στα Μοντέρνα Συστήματα Φωτισμού


Η vintage διακόσμηση δεν απαγορεύει τη χρήση πιο μοντέρνων συστημάτων φωτισμού – χρειάζεται, όμως, να δείξετε προσοχή στο πώς θα τα εντάξετε στο όλο πλαίσιο.

Ίσως σκέφτεστε γιατί να μπείτε στη διαδικασία αυτή ευθύς εξαρχής. Είναι απλό. Όσο γοητευτικό κι αν είναι το vintage, συχνά ο φωτισμός του δεν επαρκεί για πιο πρακτικές, καθημερινές εργασίες. Η ενίσχυσή του με κάποιο πιο ισχυρό και σύγχρονο σύστημα φωτισμού είναι απαραίτητη. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται φυσικά να καταστρέψει το γενικότερο χαρακτήρα του δωματίου.


6. Αποφύγετε τον Άμεσο Φωτισμό

Όσον αφορά στην κατεύθυνση του φωτός, υπάρχουν δύο κατηγορίες φωτιστικών: άμεσου, και έμμεσου φωτισμού, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Στη vintage διακόσμηση, αναμφισβήτητα ταιριάζει καλύτερα ο έμμεσος φωτισμός, καθώς είναι πιο απαλός και διαχέεται πιο διακριτικά στο χώρο. Ο έμμεσος φωτισμός, άλλωστε, είναι και πιο χαλαρωτικός.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για να προσδώσετε στο χώρο σας τη γλυκιά γοητεία και κομψότητα παλιότερων εποχών! Υπάρχουν άφθονες εύκολες και έξυπνες λύσεις σε συστήματα φωτισμού που μπορούν πραγματικά να σας λύσουν τα χέρια.  

Επισκεφτείτε τώρα τον ιστότοπο της Dimco για περισσότερη έμπνευση!