Πώς Να Μεταμορφώσεις την Αίσθηση Ενός Δωματίου Με Καλύτερο Φωτισμό

Η αίσθηση που αφήνει ένα δωμάτιο καθορίζεται από πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των τοίχων, ο προσανατολισμός του, το ποσοστό φυσικού φωτός που διαχέεται στο εσωτερικό του, καθώς και η επίπλωση και γενικότερη διακόσμησή του.

Συχνά, ειδικά σε σπίτια τα οποία δεν έχουμε διαμορφώσει και χτίσει εμείς εξαρχής, η αίσθηση που αφήνει ένα δωμάτιο μπορεί να μη μας αρέσει. Φυσικά, αλλάζοντας στοιχεία όπως το χρώμα και η διακόσμηση μπορούμε να αλλάξουμε κάπως τον αέρα που αποπνέει ο χώρος. Τέτοιου είδους αλλαγές, όμως, συχνά δεν είναι αρκετές – παρότι στοιχίζουν. Γνωρίζατε, όμως, πως μπορείτε να αλλάξετε ριζικά την αίσθηση ενός δωματίου παίζοντας με τον τεχνητό του φωτισμό;

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές έξυπνες και εύκολες λύσεις να μεταμορφώσετε πλήρως την αίσθηση ενός δωματίου αξιοποιώντας διάφορα συστήματα φωτισμού.  

  • Τονίστε τα Ωραιότερα Σημεία του Χώρου

 

 

Η διακόσμηση χώρων και το μακιγιάζ έχουν πολλά κοινά. Όπως ακριβώς στο δεύτερο προσπαθούμε να τονίσουμε τα πιο γοητευτικά στοιχεία ενός προσώπου και να τραβήξουμε μακριά την προσοχή από τα λιγότερο κολακευτικά, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα δωμάτιο.

Χρησιμοποιώντας κρυφό φωτισμό, ένα φωτιστικό εδάφους ή κάτι παρόμοιο, στρέψτε τα φώτα –κυριολεκτικά- σε μια γωνιά του δωματίου που εσείς βρίσκεται ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική του στυλ που θέλετε να «βγάζει» το δωμάτιο. Μπορεί να είναι ένα vintage έπιπλο, ένας εντυπωσιακός πίνακας ή ο αγαπημένος σας καναπές⋅ ό,τι κι αν είναι, τονίζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο, η γοητεία του διαχέεται σε ολόκληρο το χώρο.

 

  • Χρησιμοποιείστε το Φως για να «Μεγεθύνετε» το Χώρο

 

 

 

Πράγματι, δεν υπερβάλλουμε. Μπορείτε, παίζοντας με το φωτισμό, να δώσετε την αίσθηση στον επισκέπτη πως ο χώρος είναι αρκετά μεγαλύτερος από όσο δείχνει. Χρησιμοποιώντας φώτα που κοιτούν στις γωνίες του δωματίου, ιδιαίτερα στην οροφή, προσδίδετε στο δωμάτιο περισσότερη ενέργεια, ύψος και έκταση. Το ίδιο πετυχαίνετε όταν το φως χτυπά σε ένα σημείο του δωματίου που είναι πιο ευρύχωρο και ελεύθερο από πράγματα.

  • Επιλέξτε τη Σωστή Πηγή Φωτός

Με αυτό εννοούμε, προφανώς, το στυλ του φωτιστικού που θα χρησιμοποιήσετε – ιδιαίτερα του κεντρικού φωτιστικού οροφής. Ένας πολυέλαιος με κρύσταλλα αποπνέει σοβαρότητα, μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια. Ένα φωτιστικό σε πιο μοντέρνο στυλ, από ξύλο ή χαρτί είναι προφανώς πιο μοντέρνο και νεανικό, αφήνοντας μια πιο χαλαρή αίσθηση στο δωμάτιο. Φωτιστικά από μέταλλο και γυαλί, από την άλλη, θυμίζουν άλλες εποχές, βγάζοντας μια νοσταλγία στο χώρο.

Όπως και να έχει, να θυμάστε πως η ίδια η πηγή του φωτός, ανεξάρτητα από την ένταση ή το χρώμα της, παίζει ρόλο στην αίσθηση του χώρου. Φροντίστε, από την άλλη, η λάμπα που θα τοποθετήσετε και η λοιπή διακόσμηση να δένουν μεταξύ τους.

Το χρώμα του φωτός, επίσης, παίζει ρόλο. Το λευκό φως είναι καταλληλότερο για χώρους που προορίζονται για εργασίες όπως το διάβασμα, ενώ το κίτρινο φως, ειδικά σε χαμηλότερες εντάσεις (ίσως με τη χρήση των dimmers) είναι πιο ρομαντικό και συχνά πιο ξεκούραστο για παρέα, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Μην Ξεχνάτε…

Ποτέ μην προχωράτε σε τέτοιου είδους αλλαγές προτού επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα με είδη φωτιστικών. Γιατί; Μόνο αν έχετε υπόψη τις επιλογές που είναι διαθέσιμες θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του ίδιου του χώρου. Επίσης, όταν γνωρίζετε τις επιλογές σας δεν υπάρχει  λόγος να συμβιβαστείτε όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο πως θα βρείτε ακριβώς αυτό που θέλετε να πετύχετε.

Τέλος, μια επίσκεψη σε ένα φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα με μεγάλη γκάμα μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και κόπο, καθώς ίσως ανακαλύψετε πως μπορείτε με αρκετά πιο οικονομικές λύσεις να αποδώσετε στο χώρο σας την αίσθηση που ονειρεύεστε. 

Επισκεφτείτε τώρα το online store της Dimco και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει από την άνεση του καναπέ σας!