Σεπτέμβρης – η πραγματική πρωτομηνιά για όλους μας, καθώς μετά τη ραστώνη του καλοκαιριού, ξεκινούμε το σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Κι αν αυτό ισχύει για τους μεγάλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά, που μετά από τρεις μήνες ξεγνοιασιάς, πρέπει να ριχτούν με ζέση στα διαβάσματα και τη μελέτη.

Δεν είναι, λοιπόν, σημαντικό να τους διευκολύνουμε κάπως, ώστε να είναι η προσπάθειά τους όσο το δυνατόν ευκολότερη, αποδοτική και ξεκούραστη; Παρακάτω, θα δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα στο σχολείο, αποφεύγοντας συνηθισμένα λάθη στο φωτισμό του δωματίου τους.

Το Πρόβλημα του Χαμηλού Φωτισμού  

 

Μολονότι οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τα μάτια του παιδιού όταν ο φωτισμός είναι ανεπαρκής – και δικαιολογημένα -, η ένταση του φωτός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τη γενικότερη απόδοση του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης του, ανεξάρτητα από το αν η μελέτη γίνεται μέσω οθόνης ή βιβλίου.

Ο φωτισμός πρέπει να έχει την κατάλληλη ένταση και να διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο, για να αποφεύγεται η οφθαλμική κόπωση. Σε χαμηλό φωτισμό, τα μάτια αναγκάζονται να λειτουργήσουν με αντικρουόμενους τρόπους: από τη μια χαλαρώνουν για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως και, παράλληλα, πασχίζουν να εστιάσουν στα τυπωμένα γράμματα του βιβλίου, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα περιγράμματα των γραμμάτων και τις λέξεις.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών ταυτόχρονων ενεργειών προκαλεί πονοκεφάλους, κνησμό στην περιοχή των ματιών, ξηροφθαλμία, πόνους στον αυχένα, θολή όραση.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους συμπτώματα και όλες τις συγγενείς οφθαλμικές παθήσεις, μην αρκεστείτε στον φωτισμό οροφής του παιδικού δωματίου, όσο ισχυρός κι αν είναι. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει και κάποιου είδους επιτραπέζιο φωτιστικό πάνω στο γραφείο του. Μόνο προσέξτε, σε περίπτωση που υπάρχει οθόνη υπολογιστή εκεί, να μην είναι στραμμένο σε αυτήν, καθώς το φως του θα ανακλάται απευθείας στα μάτια του παιδιού, βλάπτοντάς τα. 

Το Λάθος του Υπερβολικού Φωτισμού

Δυστυχώς, πολλά άτομα κάνουν το λάθος να φωτίζουν πολύ δυνατά ένα μόνο σημείο ή χώρο στο δωμάτιο, αφήνοντας το υπόλοιπο σκοτεινό. Τέτοιου είδους αντιθέσεις κάνουν κακό στα μάτια και τη διάθεση του παιδιού. Το φως πρέπει να είναι επαρκές και ταυτόχρονα να διαχέεται ομοιόμορφα. Αν όντως θέλετε να παραμείνει πιο σκοτεινό ένα τμήμα του δωματίου, φροντίστε το φως να σβήνει «απαλά» όσο πλησιάζει προς τα εκεί, διευκολύνοντας έτσι την περιφερειακή σας όραση.

Καλό είναι να θυμάστε επίσης πως η ένταση του φωτός είναι ανάλογη με την ηλικία του παιδιού: όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο πιο έντονο πρέπει να είναι το φως που φωτίζει τον χώρο μελέτης του. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, κάθε άνθρωπος χρειάζεται περίπου 1% πιο έντονο φως για να διαβάζει ξεκούραστα για κάθε χρόνο που προστίθεται στην ηλικία του.

Η Σημασία της Ποιότητας του Φωτός

 

Δεν είναι όλα τα χρώματα φωτός κατάλληλα για μελέτη και διάβασμα.

Ως ιδανικό θεωρείται από τους ερευνητές το λευκό και ψυχρό φως, του οποίου η απόδοση κυμαίνεται από 4000Κ έως 6500Κ από άποψη χρώματος, και περίπου 500LM από άποψη έντασης. 

Το φυσικό φως είναι ό,τι καλύτερο για το μάτι, και μπορείτε να το έχετε ως οδηγό για τις λάμπες που θα επιλέξετε. Θα ήταν καλό, λόγου χάρη, να κινηθείτε σε λάμπες που παράγουν φωτισμό πλήρους φάσματος (full spectrum), που είναι ό,τι πλησιέστερο στο φως του ήλιου.

Προσέξτε τη Διεύθυνση του Φωτός

Στο γραφείο ή γενικά στον χώρο μελέτης του παιδιού θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες σκιές. Συνεπώς, τοποθετήστε την κύρια επιτραπέζια εστία φωτός απέναντι από το χέρι από το οποίο γράφει: αριστερά αν είναι δεξιόχειρας, δεξιά αν είναι αριστερόχειρας. Αν το γραφείο χρησιμοποιούν περισσότερα παιδιά από τα οποία κάποιο γράφει με το αριστερό, τότε πρέπει να τοποθετήσετε δύο λαμπατέρ, ώστε να μην επιβαρύνονται τα δικά του μάτια για χάρη των υπολοίπων. Αν το γραφείο είναι μικρό και δεν χωρά δύο λαμπατέρ, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο επιδαπέδιο φωτιστικό που θα λυγίζει πάνω από τον χώρο του γραφείου.

Επιλογές φωτιστικών υπάρχουν άφθονες, αρκεί να ξέρετε πού να ψάξετε! Μπείτε τώρα στο Eshop  της Dimco και βρείτε αυτό που ψάχνετε!