Το σαλόνι συχνά συνδέεται με επισκέψεις καλεσμένων στο σπίτι – κι είναι αλήθεια πως οι δεξιώσεις, τα επίσημα πάρτι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν τις περιστάσεις που κατακλύζουν το συγκεκριμένο δωμάτιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι οι ίδιοι οι ένοικοι δεν μπορούν να απολαμβάνουν την κομψότητα και την αρχοντιά του ακόμη κι όταν δεν έχουν καλεσμένους.

Με εξαίρεση ίσως το γραφείο, το σαλόνι είναι ο χώρος του σπιτιού που απαιτεί τον καλύτερο δυνατό φωτισμό, καθώς και ποικιλία φωτιστικών επιλογών, ικανών να δημιουργούν τη διάθεση και την ατμόσφαιρα που απαιτεί κάθε φορά η περίσταση.   

Ακολουθούν, λοιπόν, μερικά πολύ έξυπνα tips που θα δημιουργήσουν υπέροχα παιχνιδίσματα φωτός που θα μεταμορφώνουν εντελώς την ατμόσφαιρα του σαλονιού σας.

Κάθετος Φωτισμός

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φωτιστικά του σαλονιού στερεώνονται στους τοίχους ολόγυρα στο ύψος των ματιών. Για το λόγο αυτό, καλό είναι ο λαμπτήρας να μην διαχέει το φως του προς όλες τις κατευθύνσεις του δωματίου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να εφαρμόσετε απλίκες που θα στέλνουν το φως προς μία και μόνο κατεύθυνση. Αν, μάλιστα, θέλετε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να στρέψετε το φως κάθετα, προς το ταβάνι ή το πάτωμα, ή και στα δύο ταυτόχρονα, δημιουργώντας έτσι μια γοητευτική δέσμη φωτός.

Σιδηρόδρομος σε Σαλόνι;

Όχι, δεν λέμε να φέρετε το Orient Express στο σαλόνι σας! Ένας σιδηρόδρομος από σποτ όμως μπορεί να κάνει θαύματα για την φωτιστική του αύρα.

Τοποθετήστε έναν σιδηρόδρομο σε κάποιο κεντρικό σημείο, και στη συνέχεια στρέψτε το καθένα στα πιο γοητευτικά και αξιόλογα σημεία του σαλονιού. Θα κουραστείτε λίγο παραπάνω, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Το σαλόνι θα πλημμυρίσει φως, δίχως να σας στερήσει την ευελιξία και τη δυνατότητα να τονίσετε διακοσμητικά στοιχεία, πίνακες, έπιπλα κτλ. που θέλετε οπωσδήποτε να προσέξουν οι καλεσμένοι σας!

Παίξτε με Σκιές

 

Το φως δεν είναι ο μόνος σύμμαχος σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο σαλόνι σας⋅ η απουσία του μπορεί να είναι επίσης πολύ χρήσιμη!

Μιλάμε φυσικά για το παιχνίδισμα των σκιών. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά διακριτικά σποτάκια, με μονό ή και διττό χρώμα φωτισμού, αλλά πάντοτε με θερμές λάμπες – ταιριάζουν πολύ καλύτερα στην επισημότητα του σαλονιού. Αποφύγετε, επίσης, τα σποτ με εξεζητημένο σχέδιο⋅ στόχος σας είναι η προσοχή των καλεσμένων να ελκυστεί από το παιχνίδισμα των σκιών και του φωτός, όχι από τα φωτιστικά αυτά καθαυτά.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συμμετρία: απλά τοποθετήστε σε διάφορα σημεία στον τοίχο, διασφαλίζοντας ότι έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια από τη γραμμή που τελειώνουν τα έπιπλα και προς τα πάνω. Στη συνέχεια, κατευθύνετε το κάθε σποτ σε διαφορετική κατεύθυνση.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε dimmer, θα έχετε ακόμη καλύτερο έλεγχο στη φωτιστική ατμόσφαιρα του σαλονιού σας – από μια χαλαρωτική, ρομαντική βραδιά ζευγαριών, έως ένα καλά φωταγωγημένο πάρτι μεταξύ φίλων και συγγενών.