Μια από τις πιο μαγευτικές στιγμές της ημέρας είναι να επιστρέφεις σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, να κάνεις ένα ντους και μετά να απολαμβάνεις ένα χαλαρωτικό τσάι ή καφέ στον κήπο σου, την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος! Τι πιο ευεργετικό για την ψυχή και το σώμα;

Για να έχει βέβαια ο κήπος αυτή την επίδραση πάνω μας, χρειάζεται την αντίστοιχη φροντίδα και διαμόρφωση – ιδιαίτερα από άποψη φωτισμού, καθώς, όσοι εργαζόμαστε εκτός σπιτιού, τον απολαμβάνουμε τελικά περισσότερο το σούρουπο και τη νύχτα.

Θέλετε μερικά tips για να μετατρέψετε τον κήπο σε μια μαγεία φωτός και πρασίνου; Ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

 

1)      Τονίστε το Κυρίαρχο Στοιχείο του Κήπου σας

 

 

 Κάθε κήπος έχει ένα χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στο χώρο – συνήθως ένα δέντρο, ένα σιντριβάνι ή κάποιο άλλου είδους επιβλητικό φυτό. Καλό θα ήταν να στρέψετε τα φώτα του κήπου, τουλάχιστον κάποια από αυτά, πάνω του, κι έτσι να το τονίσετε ακόμη περισσότερο.

Αν όντως έχετε κάποιο σιντριβάνι ή κάτι παρόμοιο, να θυμάστε πως το υγρό στοιχείο κάνει τρομερό παιχνίδισμα με το φως – συνεπώς θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους στόχους σας.

Φυσικά, για τέτοιου είδους οπτικά εφέ θα χρειαστείτε ισχυρούς προβολείς ή σποτ με αδιάβροχο κέλυφος, όπως αυτά εδώ.

 

2)      Παίξτε με το Σκοτάδι & το Φως

Κάθε διακοσμητής κήπων θα σας πει πόσο σημαντικά είναι τα διαδοχικά στρώματα φωτών, όπως επίσης και οι αντιθέσεις με το σκοτάδι. Τη νύχτα, που το σκοτάδι καλύπτει τους εξωτερικούς χώρους, μπορούμε να παίξουμε πολύ με τις αντιθέσεις και με τις εντάσεις πολλαπλών στρωμάτων φωτισμού.

Το παιχνίδισμα αυτό, παρά το φίνο αισθητικό αποτέλεσμα, παίζει σημαντικό ρόλο και στην ασφάλεια του σπιτιού. Τώρα που υπάρχουν πολλές λύσεις ψυχρού φωτισμού με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος, φωτίστε όλες τις σκοτεινές γωνίες και τα σημεία του κήπου που θα έβαζαν διαρρήκτες στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν τον χώρο σας.

 

3)      Δημιουργήστε μια Ατμόσφαιρα Ρομαντισμού & Μυστηρίου

 

 

 Κρύψτε τα σποτ και τους προβολείς σε βράχους, αρχαιοπρεπή αγγεία, κουφάλες δέντρων κτλ. δημιουργώντας μια αίσθηση ρομαντισμού και μυστηρίου. Η ψευδαίσθηση του φωτός έχει πολύ ισχυρή επίδραση στον παρατηρητή, κάνοντας διάφορα στοιχεία να μοιάζουν μεγαλύτερα από όσο πραγματικά είναι, κι άλλα να αναδύουν τα φυσικά τους χρώματα σε πολύ εντυπωσιακές εντάσεις.

Για να πετύχετε τον αυτοσχέδιο αυτό κρυφό φωτισμό στον κήπο σας είναι σημαντικό να επιλέξετε σποτ και προβολείς με περίβλημα που δεν αντανακλά το φως⋅ αποφύγετε, παραδείγματος χάρη φώτα με ασημί ή νίκελ κέλυφος, καθώς θα τραβούν ακατάλληλα την προσοχή. Προτιμήστε κάτι σε μαύρο ή μπρονζέ, όπως αυτά εδώ.

 

4)      Παίξτε με την Αντανάκλαση & τις Σκιές

Συχνά, κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του κήπου, αλλά όχι αρκετά εντυπωσιακά ώστε να αποτελέσουν τον κυρίαρχο στόχο των προβολέων, βρίσκονται κοντά σε λευκούς εξωτερικούς τοίχους, φράχτες ή μάντρες. Αντί να φωτίσετε απευθείας το φυτό, μπορείτε να στρέψετε το φως στο λευκό του φόντο και το φως θα ανακλαστεί πάνω στο στοιχείο που σας ενδιαφέρει - πιο αδύναμο μεν, αλλά και πιο μυστηριώδες.

Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε διάφορες μορφές με σκιές στο λευκό τοίχο, στρέφοντας φυσικά το φως σε στοιχεία των οποίων η σκιά παράγει το αποτέλεσμα που θέλετε.

 

5)      Δοκιμάστε Διαφορετικές Αποχρώσεις & Εντάσεις Φωτός

 

 

 Τέλος, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα χρώματα. Στον ιστότοπό μας μπορείτε να βρείτε δεκάδες διαφορετικές αποχρώσεις, από λευκό και κίτρινο, έως κόκκινο, πράσινο και μπλε. Συνδυάζοντας προσεκτικά τα χρώματα με τα στοιχεία του κήπου και τους τοίχους μπορείτε να δημιουργήσετε κάθε φορά την ατμόσφαιρα που ταιριάζει καλύτερα στη διάθεση αλλά και την παρέα σας – γιορτινή, ρομαντική, χαλαρωτική κ.ο.κ.

Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα dimmer. Οι ροοστάτες σας παρέχουν τρομερό έλεγχο στο φωτιστικό αποτέλεσμα και την αύρα που θέλετε να αποπνέει ο χώρος.

Πόσες από αυτές τις ιδέες μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα στον κήπο σας; Μπείτε τώρα στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα συστημάτων φωτισμού στην Κύπρο και μεταμορφώστε τους εξωτερικούς σας χώρους!