Μην μου πείτε πως δεν σας έχει τύχει – να επισκέπτεστε ένα εστιατόριο για γεύμα με φίλους και να μαγεύεστε τόσο από τη διακόσμηση και τον φωτισμό του ώστε να θέλετε να το αντιγράψετε στον προσωπικό σας χώρο!

 

 

Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν από καιρό εγκαταλείψει την διακοσμητική αισθητική χωρίς πλάνο και, με τη βοήθεια ειδικών, έχουν ενσωματώσει στην ατμόσφαιρά τους εξαιρετικές διακοσμητικές τάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του φωτισμού, που είναι εξάλλου κι αυτός που δημιουργεί την όλη ατμόσφαιρα για τους πελάτες τους.

Ίσως να σας έχει σαγηνέψει μια τέτοια διακόσμηση κι απλά να μην έχετε σκεφτεί ότι όντως μπορείτε να την αντιγράψετε στο σπίτι σας. Τα παρακάτω tips θα σας φανούν πολύ χρήσιμα… 

Μελετήστε τον Χώρο σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μελετήσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Ψάξτε για σημεία που μπορείτε να αξιοποιήσετε από φωτιστικής άποψης: δοκούς, κολόνες, γωνίες. Γνωρίζοντας καλύτερα τον χώρο, θα σας έρθουν αμέσως ένα σωρό ιδέες όταν τσεκάρετε λύσεις φωτισμού.

 

Αντιγράψτε τον Φωτισμό στα Μπάνια και τις Εισόδους

Για ένα εστιατόριο, η είσοδος στον χώρο και τις τουαλέτες είναι τα δύο σημεία με τη συχνότερη διάβαση πελατών, σε αντίθεση με την κύρια σάλα, όπου συνήθως ο κάθε πελάτης κινείται στον χώρο του τραπεζιού του. Φροντίζουν, λοιπόν, και τα δύο σημεία να φωτίζονται πολύ ιδιαίτερα, συχνά αρκετά έντονα αλλά πάντοτε σε αρμονία με την προσωπικότητα και το στιλ του εστιατορίου.

Κάντε κι εσείς κάτι παρόμοιο: επιλέξτε ένα αρκετά εντυπωσιακό φωτιστικό εξωτερικού χώρου για την είσοδο του σπιτιού σας, που να φωτίζει τόσο την πόρτα όσο και τα διακοσμητικά στοιχεία που την πλαισιώνουν – έτσι θα δείχνει πιο εντυπωσιακή και φιλόξενη.

 

 

Στο μπάνιο, τοποθετήστε ισχυρές φωτιστικές εστίες γύρω από τον καθρέφτη, ώστε η φροντίδα του προσώπου σας (μακιγιάζ, χτένισμα, ξύρισμα κτλ.) να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη. Φροντίστε, όμως, ίσως με ένα dimmer, ο φωτισμός στο υπόλοιπο μπάνιο να μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να γίνεται λιγότερο έντονος και κουραστικός για τα μάτια – ιδανικός για ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ένα ξεκούραστο ντους.

Συνδυάστε Στιλ & Στρώματα Φωτισμού

Μια εξαιρετική λύση φωτισμού την οποία, όπως θα παρατηρήσετε, αξιοποιούν πολύ συχνά στα εστιατόρια, είναι ο συνδυασμός διάφορων φωτιστικών στιλ, για γρήγορη εναλλαγή ατμόσφαιρας. Vintage και μοντέρνο, απλίκες και κρυφός φωτισμός, επιδαπέδια φωτιστικά και λαμπατέρ⋅ μπορείτε να συνδυάσετε στιλ φωτισμού στο ίδιο δωμάτιο, ιδιαίτερα στο σαλόνι, το καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα.

Πάρτε το καθιστικό για παράδειγμα: μπορεί σε μια στιγμή να μετατραπεί σε πλήρως φωταγωγημένο σημείο συνάντησης για πάρτι με συγγενείς και φίλους, αλλά και σε μια ρομαντική γωνιά, ίσως σε μια πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο, όπου θα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κοιτώντας τη βροχή ή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα ενώ διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο.

Ένα είναι σίγουρο: συνδυάζοντας διάφορα φωτιστικά στιλ, θα δημιουργήσετε έναν χώρο που ποτέ πια δεν θα σας προκαλέσει πλήξη.

 

 

Στην προσπάθειά σας αυτή, αυτό που ουσιαστικά θέλετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε στον ίδιο χώρο στρώματα φωτισμού, που θα μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά ή αυτόνομα. Εννοείται πως η εγκατάσταση dimmers θα σας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η κάθε εστία φωτός θα μπορεί να προσαρμοστεί σε δεκάδες διαφορετικές εντάσεις, χαρίζοντάς σας πάμπολλους πιθανούς συνδυασμούς.

Καιρός για λίγη πράξη μετά τη θεωρία, δεν συμφωνείτε; Επισκεφτείτε τώρα το μεγαλύτερο e-shop φωτιστικών συστημάτων στην Κύπρο και βρείτε τις ιδανικές λύσεις για κάθε γωνιά του σπιτιού!