X

Θερμό ή ψυχρό φως; Μάθε πώς να τα ξεχωρίζεις και τι να επιλέξεις

Φράσεις και όροι που ακούγονται και χρησιμοποιούνται συχνά από ειδικούς και μη στον χώρο του φωτισμού, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν.

Αν θα θέλατε κι εσείς να μάθετε περισσότερα για το τι ακριβώς είναι το θερμό και το ψυχρό φως, καθώς και σε ποιον χώρο ή περιστάσεις αποδίδουν καλύτερα, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε το διάβασμά σας…

Kelvin – Μονάδα Μέτρησης Χρώματος

Όπως θα έχετε προσέξει, δεν εκπέμπουν όλοι οι λαμπτήρες ίδιο χρώμα φωτός. Για τον προσδιορισμό του χρώματος του εκάστοτε λαμπτήρα, έχει δημιουργηθεί το σύστημα Kelvin (Κ): όσο μικρότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο κιτρινωπό ή θερμό είναι το χρώμα που εκπέμπεται, κυμαινόμενο από 2700K έως 3500K. Όσο μεγαλύτερος είναι, από 5000K έως 6500K, τόσο πιο ψυχρό ή κυανωπό είναι το χρώμα του λαμπτήρα. Από 4000Κ ως 4500Κ, ο φωτισμός θεωρείται ουδέτερος ή «φυσικός».

Και οι δύο φωτισμοί έχουν ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, αρκεί να χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή χώρους.

Θερμός Φωτισμός – Πού Ταιριάζει & Αποδίδει Καλύτερα

  • Είσοδος – Χολ

Ο χώρος της εισόδου πρέπει να φωτίζεται καλά, δείχνοντας παράλληλα φιλόξενος και φιλικός. Ο θερμός φωτισμός είναι ό,τι πρέπει για αυτόν τον συνδυασμό, ειδικά όταν εκπέμπεται από σποτ και κατάλληλα διαρρυθμισμένο κρυφό φωτισμό, που θα στρέφει τις ακτίνες του στα πιο γοητευτικά διακοσμητικά στοιχεία του χώρου.

Να θυμάστε: αν το χολ και το σαλόνι συναποτελούν έναν χώρο, θα πρέπει να έχουν ίδιας θερμότητας φωτισμό.

  • Σαλόνι

Το σαλόνι είναι ο χώρος που πραγματοποιούνται οι πλέον επίσημες συγκεντρώσεις – συνεπώς το κιτρινωπό, θερμό φως αποπνέει μεγαλύτερη πολυτέλεια και ζεστασιά.

  • Καθιστικό – Υπνοδωμάτια

Το καθιστικό, όπου περνά η οικογένεια τον περισσότερο χρόνο της, πρέπει να είναι όσο πιο ζεστό  και χαλαρωτικό γίνεται. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα υπνοδωμάτια. Φροντίστε μόνο, τόσο στα υπνοδωμάτια όσο και στο καθιστικό να υπάρχουν ροοστάτες για τη ρύθμιση της έντασης.

Ουδέτερος Φωτισμός – Πού Ταιριάζει & Αποδίδει Καλύτερα

  • Κουζίνα (Σπιτιού)

Η κουζίνα είναι κατεξοχήν χώρος εργασιών, που συχνά απαιτούν λεπτοδουλειά και, συνεπώς, εξαιρετική όραση. Εκτός από την ένταση του φωτισμού καλό είναι να προσέξετε και τη θερμότητα του φωτισμού, που είναι καλύτερο να κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 4500Κ.

Αν η κουζίνα σας ανοίγει στο καθιστικό ή σε άλλον χώρο που έχει θερμό φωτισμό, φροντίστε τα Kelvin των δύο χώρων να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά, ώστε να μη δημιουργείται αρνητική φωτιστική συσχέτιση και αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

  • Μπάνιο

Αντίστοιχη θερμότητα προτιμούμε και στο μπάνιο, καθώς το μέικ-απ απαιτεί όσο το δυνατόν πιο φυσικό φωτισμό, όπως επίσης και η υγιεινή του χώρου.

  • Γραφείο

Στο θέμα του γραφείου, οι απόψεις διίστανται, καθώς πολλοί ειδικοί φωτισμού προτιμούν λαμπτήρες ψυχρού φωτισμού. Πολλά εξαρτώνται από το αν το γραφείο σας είναι ολότελα διακριτός χώρος, ή αν επικοινωνεί ή ανοίγει σε άλλο δωμάτιο, όπως σαλόνι, καθιστικό ή τραπεζαρία. Αν ισχύει το δεύτερο, θα ήταν καλύτερο να κινηθείτε σε ποιο φυσικό φωτισμό, για να μη δημιουργείται αντιαισθητική αντίθεση με το θερμό φωτισμό που απαιτούν οι άλλοι χώροι που αναφέραμε.

Ψυχρός Φωτισμός – Πού Ταιριάζει & Αποδίδει Καλύτερα

Οποιοσδήποτε Επαγγελματικός – Εργασιακός Χώρος

Πράγματι, από γραφεία ως αποθήκες, από πάγκους εξυπηρέτησης πελατών έως βιτρίνες και showrooms, ο ψυχρός φωτισμός είναι ιδανικός, καθώς βοηθά το ανθρώπινο μάτι να εστιάζει σε λεπτομέρειες και να παραμένει άγρυπνο και σε επιφυλακή.

Μήπως έχετε χώρους πολλών χρήσεων με διάφορες λειτουργίες και δυσκολεύεστε στην επιλογή χρώματος φωτισμού;

Επικοινωνήστε τώρα με τους ειδικούς της DIMCOκι εκείνοι, με την πείρα και τις εξειδικευμένες γνώσεις σας, θα σας κατευθύνουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή!

Share:

On Key

Related Posts

Κάντε το σπίτι σας πιο χαρούμενο

Η πανδημία και όλες οι συνέπειες της ανάγκασαν τον περισσότερο κόσμο να κλειστεί στο σπίτι του. Εδώ και ένα χρόνο περάσαμε τις πιο πολλές μας

Τι ώρα σβήνουν τα φώτα;

Οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν στο τέλος τους και η επιστροφή στη ρουτίνα φαντάζει κάπως δύσκολη. Και στους μεγάλους αλλά και στα παιδιά, τα οποία διασκέδασαν

QUALITY ASSURED

Lighting fixtures for any room and any style at the highest quality guaranteed

LOYALTY CARD

Buy online and collect points. Redeem and get your reward!

ORDERS DELIVERY

All products on our website are in stock and available for Local and International delivery

DEDICATED CUSTOMER SERVICE

For all your online queries call us now on (+357) 77776069 and we will be glad to assist you